Iskanje:       
Glavna_slika

Voden sprehod Po starih poteh gradu Rihemberk v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine

Vsebina

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije prireja med 23. in 30. septembrom 2017 Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, v sklopu katerega bo tudi na gradu Rihemberk dogodek. V soboto, 30. septembra 2017, ob 15. uri bo organiziran voden sprehod iz Branika do gradu Rihemberk, imenovan "Po starih poteh gradu Rihemberk".

Grad Rihemberk oziroma njegovi predhodniki nad Branikom stojijo že več tisoč let. Njihova lokacija ni naključna, pogojena je z naravnimi danostmi, ki so v preteklosti ponekod lajšale, drugod oteževale gibanje ljudi, trgovanje, vojskovanje, kot tudi vsakodnevno življenje. Grad Rihemberk je bil postavljen in je obstal ob trgovski poti iz Vipavske doline na Kras, iz Srednje Evrope proti Mediteranu. Tovrstne poti so bile že v davnini shojene skozi naravne prehode med pokrajinami, katerih uporabo je pogosto lajšala prisotnost vode - za napajanje tovornih živali in ljudi. Udeleženci se zberemo v Braniku, pri Kulturnem domu v središču vasi (parkiranje).

Iz Branika se ob 15. uri povzpnemo po starodavni poti skozi sotesko Rovnak in nekdanjo grajsko mitnico proti gradu. Sledi ogled grajskega kompleksa znotraj obzidja ter povratek v Branik ob 17.30. Udeleženci se skupini pohodnikov lahko pridružijo tudi na samem gradu okoli 15.45.

Obvezne prijave na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910.

 

Več: www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd