Iskanje:       
Glavna_slika

Zlati Grozdi 15. Velikonočna številka

|

Vsebina

SVETO LETO USMILJENJA

Po vsem katoliškem svetu obhajamo izredno sveto leto usmiljenja, Božjega in človeškega (od 8. decembra 2015 do 20. novembra 2016). To je poseben čas, v katerem nas Bog kliče k spreobrnjenju in poglobljenemu krščanskemu življenju.

Že v stari zavezi so praznovali vsako petdeseto leto kot sveto leto (jubilejno leto).Naznanili so ga s trobljenjem na ovnove rogove (rog = jobel), zato govorimo o jobelovem letu. Takrat je bilo treba osvoboditi ujetnike in sužnje, odpustiti vse dolgove, vrniti revežem prodano premoženje in tako se je obilno izkazovala Božja milost.

Tudi v novi zavezi obhajamo sveta jubilejna leta, ki pa jih pojmujemo bolj na duhovni način. Gre za vračanje k Bogu in k življenju po Jezusovem nauku in nauku Cerkve. Tisti, ki živijo suženjstvu greha, dobijo v dobri spovedi duhovno svobodo.

S popolnim odpustkom se črtajo vsi dolgovi. Vsi spovedniki imajo pravico odvezati od greha in cenzure za povzročene abortuse. V katoliški Cerkvi praznujemo redna sveta leta od leta 1300. Najprej so ga obhajali vsakih 50 let, od leta 1475 pa vsakih 25 let. Tako ga je mogla doživeti in se v njej preroditi vsaka generacija. Zadnje redno sveto leto je bilo za veliki jubilej leta 2000. Ob kakšnih pomembnih dogodkih papež razglasi izredno sveto leto. Tako je zdaj ob petdesetletnici konca 2. vatikanskega koncila. Jubilejno leto spremljajo nekatera močna znamenja, ki vernikom pomagajo doživeti izkušnjo krščanskih resnic ter jih vodijo h globljemu odnosu do Gospoda Jezusa Kristusa: romanja, sveta vrata in odpustki.

Geslo tokratnega izrednega svetega leta je: »Usmiljeni kakor Oče.« Najprej moramo odkriti in izkusiti Boga, ki ni le usmiljen, ampak tudi je Usmiljenje. Potem si bomo lahko privzemali usmiljenje za naš življenjski slog. V obhajanju velikonočnih skrivnosti še posebej močno obhajamo in slavimo Božje usmiljenje v Jezusu, ki je za nas – za naše odrešenje – trpel, umrl, vstal od mrtvih in šel v Očetovo slavo.

Ta številka Zlatih grozdov ima za glavno temo prav usmiljenje, Božje in naše. Vsi, ki smo se prizadevali v pripravi tega izvoda, želimo, da bi se nas vseh živo dotaknilo usmiljenje in da bi ga mogli čim bolj izražati v delih usmiljenja (telesnih in duhovnih).

Naj bodo velikonočni prazniki in njihova vsebina vir obilnega blagoslova, zadovoljstva in sreče.  »Aleluja – slavimo Gospoda!«

župnik Rafael

 

 

Več si lahko preberete TUKAJ!